dietetyczne abc

polska


Chcesz, by Twoja kuchnia była nie tylko smaczna, ale także zdrowa?
Podpowiem Ci, jakie składniki i przepisy dobrać do pory roku, okazji lub… nastroju!

Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na nurtujące pytanie dotyczące żywienia – zadaj je!
Co tydzień publikujemy najciekawsze pytania i odpowiedzi.

Przepisy pani Małgosi, dietetyka abc

Szybkie, proste i zdrowe przepisy! Podaruj sobie i bliskim moc witamin.

Wasze pytania do dietetyka

Czy picie zielonej herbaty rzeczywiście służy zdrowiu?

Pytanie nadesłała Krystyna z Mławy:

Tak, jak najbardziej. Zielona herbata działa antymiażdżycowo, antybakteryjnie, a nawet antynowotworowo. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz pokarmowy. Co więcej, napar z zielonej herbaty usuwa zmęczenie. Zaskoczeniem może być fakt, że liście zielonej herbaty to tak naprawdę te same liście, które znajdziemy w herbacie czarnej. Różnica polega na tym, że herbata zielona nie została poddana procesowi fermentacji.

Mąż ma wysoki cholesterol. Lekarz zalecił, by jadł otręby. Dlaczego?

Pytanie nadesłała Ania z Wrocławia:

Lekarz zalecił Pani mężowi wprowadzenie do diety otrąb, ponieważ otręby są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy pełni szereg bardzo korzystnych dla naszego organizmu funkcji, m.in. obniża właśnie poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo zapobiega on zaparciom, a także stanowi korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej mikroflory w naszych jelitach.
Otręby możemy dodać do płatków na śniadanie lub wymieszać z jogurtem i wypić w ramach innego posiłku. Warto wprowadzać otręby do naszej diety stopniowo, obserwując reakcję organizmu. Pamiętając, że zbyt duża ich ilość może wywołać efekt przeczyszczający.