Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Ale ciacho... przepyszne babeczki rodem z USA! Łatwe w przygotowaniu, zachwycają nie tylko smakiem.
   LISTA SKŁADNIKÓW

Spody:

2 ¾ szklanki mąki,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżeczka soli,

1 szklanka niesolonego miękkiego masła (ok. 226 g),

2 szklanki cukru,

4 jajka, w temperaturze pokojowej,

1 szklanka mleka,

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Krem waniliowy:

200 g masła, 200 g cukru pudru,

1 szklanka śmietanki kremówki,

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

dowolny barwnik spożywczy,

50 ml spirytusu.

   PRZYGOTOWANIE

W małej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce rozetrzeć masło mikserem – do momentu, aż będzie puszyste. Powoli dodawać cukier i miksować, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Do masy dodawać po jednym jajku
i miksować na średnich obrotach. Stopniowo dodać wcześniej przygotowaną mąkę. Dolać mleko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie przełożyć masę do rękawa cukierniczego. Wyciskać do papilotek, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut. Ciepłe masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jednolitą masę, dodając stopniowo cukier puder. Dolać alkohol i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę i dodać stopniowo do masy maślanej. Na końcu dodać barwnik i wymieszać – tak, aby krem był w jednolitym kolorze.
Poczekać, aż spody będą zupełnie zimne i dopiero wówczas zająć się dekoracją. Cupcakes można dekorować
na różne sposoby, używając profesjonalnego rękawa cukierniczego i różnych końcówek, ale można także
użyć zwykłej plastikowej torebki i w prosty sposób zamienić cupcakes w kwiatki, listki i inne!
Smacznego!