Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Wielkanoc bez piaskowej babki nie byłaby taka sama! Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Poprzez swoją wieloletnią tradycję, odgrywała wyjątkowo ważną rolę na świątecznym, polskim stole. Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol Świąt. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie.
   LISTA SKŁADNIKÓW

• Kostka do pieczenia Kasia – 1 opakowanie

• cukier waniliowy – 1 opakowanie

• aromat migdałowy – 0.5 łyżeczki

• cukier – 1 szklanka

• jajko – 4 sztuki

• mąka pszenna – 0.75 szklanki

• mąka ziemniaczana – 0.75 szklanki

• proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

• kakao – 2 łyżki

• biały lukier – 1 opakowanie

   PRZYGOTOWANIE

1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
2. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
3. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
7. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).