Autor przepisu: Marika
   LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki:

na ciasto:

2,5 szklanki mąki

3 dag drożdży

szczypta soli

odrobina cukru

5 łyżek oliwy z oliwek

3/4 szklanki letniego mleka

świeża bazylia

na sos pomidorowy:

świeże pomidory koktajlowe (ok. 25 dag)

świeży przecier pomidorowy

pieprz czarny mielony

na farsz:

świeży brokuł

mozzarella

parmezan

3 ząbki czosnku

bazylia

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Z podanych składników zagnieść ciasto – najpier włączymy ze sobą suche składniki , następnie dodajemy “mokre”. I zagniatamy na gładkie ciasto.

Sos pomidorowy:
pomidorki koktajlowe przetrzeć przez sito i gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pieprz i na koniec dodajemy świezy przecier pomidorowy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jak już ciasto będzie ugniecione, wałkujemy np. na kształt koła. Następnie nakładamy na nie sos pomidorowy, a później składniki “na farsz” –
Zaczynając od mozzarelii i parmezanu.

Brokułowy zawrót głowy wkłądamy do pieca nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 25 minut.