Autor przepisu: Krystyna
   LISTA SKŁADNIKÓW

młoda kapusta

marchewka

jabłko

pół cytryny

szczypior

pomidor

bułka pełnoziarnista

oliwa z oliwek

jogurt naturalny

pieprz

sól

musztarda sarepska

cukier trzcinowy

masło

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Szatkujemy drobno młodą kapustkę, dodajemy sól, wygniatamy kapustę, pozostawiamy na godzinę, aby puściła soki i zmiękła (najlepiej wykonać ten zabieg dzień przed i pozostawić kapustę w lodówce). Odlewamy powstałą wodę wyciskając kapustę. Dodajemy startą marchewkę, jabłko na drobnych oczkach, pokrojony szczypiorek, doprawiamy pieprzem i jogurtem naturalnym, łyżką oliwy z oliwek, połową łyżeczki musztardy, łyżeczką cukru trzcinowego, sokiem z połowy cytryny.
Pełnoziarnistą bułeczkę smarujemy masłem, przekładamy solidnie pomidorkiem i stworzoną surówką.