Autor przepisu: ŁUCJA
   LISTA SKŁADNIKÓW

Ciasto I

6 białek

pół szklanki cukru kryształu

150 g kokosu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ii

4 jajka

szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

1 kg jabłek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki kaszy manny

1 łyżka masła

1 galaretka pomarańczowa

Ciastka Delicje

galaretka truskawkowa

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Pyszne ciasto do porannej kawy,Orzeźwi i wzbogaci w witaminy.
Wykonanie.
Ciasto I
Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem Piec w temp.180 stopni około 30 minut
Ciasto II
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.Do ubitej piany dodać żółtka i pariami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Piec w gorącym piekarniku około 30 minut
Masa jabłkowa
Jabłka zetrzeć na tarce.Wodę zagotować z cukrem waniliowym.Gdy zrobi się syrop,dodać jabłka i smażyć na małym ogniu.Do wysmażonych jabłek dodać kaszę mannę,masło i smażyć do czasu rozgotowaniu kaszy .Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody Wymieszać i gorącą masę jabłkową wyłożyć na placek

Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wrzącej wody i poczekać aż zacznie tężeć.
Przełożenie placka
Ciasto I–3/4 masy jabłkowej-ciasto II-pozostała część masy jabłkowej-ciastka delicje-galaretka truskawkowa