Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Cielęcina gotowana, pieczona, w sosie – każda z nich smakuje wybornie! Poznaj nasz sprawdzony przepis na cielęcinę. Polecamy!
   LISTA SKŁADNIKÓW

1-1,2 kg cielęciny lub schabu bez kości,

sól,

pieprz,

łyżka oleju do obsmażenia.

Sos z tuńczyka:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

(ok. 170-200 g),

½ szklanki majonezu,

4-5 łyżek kaparów z zalewy,

6 filetów anchois,

sok z ½ cytryny,

sól,

pieprz,

2 łyżki oliwy,

1 pęczek natki pietruszki.

   PRZYGOTOWANIE

Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni – na odrobinie oleju.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać pół szklanki wody, wymyć cały smak ze smażenia i przelać do
mięsa. Przykryć i włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu mięso odstawić, by przestygło.
Następnie włożyć do lodówki.
Tuńczyka lekko odcisnąć z nadmiaru własnego sosu (w którym pływa w puszce). Przełożyć do miksera,
dorzucając pokrojone anchois (sardela to nieduża rybka o ostrym zapachu, którą w kuchni często stosuje się jako
przyprawę, np. do sosów), dodać 2 łyżki kaparów, sok z cytryny, majonez i oliwę (jeśli kupimy tuńczyka w oliwie, to
oleju już nie dodajemy). Zmiksować wszystko na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem (ew. dodać jeszcze odrobinę
soku z cytryny). Upieczone i wystudzone mięso pokroić na cieniutkie plastry i podawać jako pojedyncze porcje.
Kilka plasterków ułożyć dookoła na płaskim talerzu, posmarować sosem, posypać kaparami i drobno posiekaną
pietruszką. Można też przygotować jeden półmisek układając warstwami mięso i smarując każdy kawałek tuńczykowym
sosem.
Smacznego!