Autor przepisu: Julianna
Gdy smak faszerowanej papryki znasz już doskonale, sięgnij po bakłażana! Farsz z dodatkiem wytrawnego wina sprawia, że jest to wyrafinowane danie, idealne na przykład na romantyczną kolację przy świecach.
   LISTA SKŁADNIKÓW

2 bakłażany

1 cukinia

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

przyprawa maggi w płynie

2 średnie pomidory lub 5 małych

500 g mielonego mięska z indyka

oliwa z oliwek

1 kulka sera mozzarella

125 ml wytrawnego wina

kubek esencjonalnego rosołu (dałam domowy + 1 kostka Rosołu Drobiowego)

pęczek świeżej bazylii

sól, pieprz

oregano do smaku

łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 op. sera feta

mieszanka sałat pomidor

zielone i czarne oliwki  do sałatki greckiej

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę pod koniec, na krótko dodając czosnek. Wrzucić mielone mięsko z indyka i smażyć aż zbrązowieje. Kiedy cały płyn wyparuje, a mięso stanie się chrupkie wlać wino i odparować, mieszając. Pomidorki sparzyć wrzątkiem, obrać, rozdrobnić, dodać do sosu wraz z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, Maggi. W międzyczasie przepołowić bakłażany, łyżką wydrążyć środki zostawiając skórkę grubości około 4 mm (pestki wyrzucić
a pozostały farsz posiekać i dodać do mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, zwiększyć ogień, odparować resztę płynu, dodać koncentrat i wymieszać, by powstał gęsty farsz. Napełnić nim wydrążone bakłażany. Na wierzchu każdego ułożyć porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 – 30 minut (wystarczy, że ser się rozpuści a farsz ponownie zagrzeje). Podawać ze świeżymi ziołami na liściu karbowanej sałaty z kiełkami i sałatką grecką.
SMACZNEGO!