Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Uwielbiasz, gdy potrawy są bardzo aromatyczne i pełne wyrazistych przypraw? Poznaj przepis na gulasz segedyński i pozwól węgierskim klimatom zagościć na Twoim stole!
   LISTA SKŁADNIKÓW

80 dag mięsa wieprzowego bez kości,

3 cebule,

2 łyżki smalcu lub oleju,

1 kg kiszonej kapusty,

1 l rosołu wołowego lub wody,

1 łyżka słodkiej mielonej papryki,

2 łyżeczki kminku,

1 ząbek czosnku,

200 ml kwaśnej śmietany,

sól,

pieprz.

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju lub smalcu. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, lekko posolić, dodać kminek, zgnieciony czosnek, pieprz i dużo czerwonej papryki w proszku. Wymieszać, podlać wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dodać rosół w proszku, jeszcze podlać wodą. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją trochę opłukać wodą lub dodać trochę cukru). Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu od 1 do 1 1⁄2 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i posypać czerwoną papryką.