Autor przepisu: WIKTORIA
   LISTA SKŁADNIKÓW

(2 porcje)

6 łyżek płatków śniadaniowych

1 duży jogurt grecki

1 banan

4 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki płatków migdałowych

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny.

Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż zacznie się karmelizować (pod żadnym pozorem nie mieszamy!). Kiedy cukier się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru na patelnię wrzucamy banany, poruszając patelnią tak aby banany oblepił karmel.

Na oddzielnej suchej patelni prażymy płatki migdałowe.

Płatki śniadaniowe wysypujemy na dno szklanek lub miseczek, polewamy je warstwą jogurtu greckiego. Na jogurcie układamy banany w karmelu, które posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ja dodałam też odrobinę posypki czekoladowej.