Autor przepisu: Bernadetta
   LISTA SKŁADNIKÓW

500 g piersi kurczaka

200 g kaszy gryczanej (może być palona lub niepalona)

2 pory

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego oregano

2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego

400 g szpinaku “baby”

1 papryczka chilli

1 łyżka oleju

1 łyżka masła (można zamienić na olej)

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Pora umyj i pokrój w pół plasterki. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Kurczaka umyj, wysusz i pokrój w niedużą kostkę. Obtocz w soli, pieprzu i oregano.
Na dużej patelni lub w płaskim rondlu rozgrzej olej, dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Szybko przesmaż czosnek, dodaj pora. Posól i popieprz, zmniejsz płomień i smaż 5 minut często mieszając aż por zacznie robić się szklisty. Nakryj i smaż 2 minuty, żeby por zmiękł.
Do pora i czosnku dodaj kurczaka, zwiększ płomień i obsmaż mięso, mieszająco, żeby się nie przypaliło.
Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty aż ziarenka kaszy pokryją się tłuszczem. Wlej gorący bulion, doprowadź całość do wrzenia. Przykryj patelnię, zmniejsz płomień i gotuj całość 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Odkryj pokrywkę, jeśli jest dużo płynu to odparuj go.
Na koniec dodaj opłukany szpinak, wymieszaj i smaż aż szpinak “zwiędnie”.
Podaj posypane plasterkami papryczki chilli.