Autor przepisu: Piotr
   LISTA SKŁADNIKÓW

100g makaronu jajecznego zacierka z kurkumą

1 sałata karbowana

1 opakowanie pomidorów krojonych z oregano i bazylią

1 pomidor

100 gram kukurydzy

Świeże liście bazylii

1 mozzarella

1 opakowanie kiełków mieszanych

Odrobina oliwy z oliwek (do smażenia)

Szczypta soli

Pieprz kolorowy (świeżo mielony)

Garść orzechów włoskich

Sok z całej cytryny

Kiełki rzodkiewki do dekoracji

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

By dodać sobie energii o poranku i zapewnić porcję długo sycących węglowodanów na ładnych parę godzin, na śniadanie polecam makaron, który wcale makaronu nie przypomina!

Przygotowanie zdrowego posiłku zaczynamy od nastawienia wody na makaron – gdy już będzie wrzeć, wsypujemy makaron do garnka i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, co jakiś czas mieszając. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kiełki na małym ogniu około 5 minut.

Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy, kilka liści sałaty płuczemy pod bieżącą wodą i rwiemy na niewielkie kawałki. Wszystkie powyższe składniki mieszamy w misce, dodając sól i świeżo zmielony pieprz. Dodajemy podsmażone kiełki.

Czekając na makaron, do blendera wrzucamy zawartość opakowania pomidorów krojonych z oregano i bazylią i wyciskamy sok z całej cytryny. Dorzucamy kilka liści bazylii, dolewamy pół szklanki wody i całość miksujemy. Otrzymany napój świetnie nadaje się również jako rzadki sos do makaronu, ale polecam popijać nim potrawę – podkreśla smak, zamiast go spłaszczać.

Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i układamy na talerzu. Mieszamy z uprzednio przygotowanymi składnikami, ozdabiamy kiełkami rzodkiewki i zwieńczamy garścią orzechów włoskich.

Pysznie i zdrowo – podajemy z fantazją!