Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Lekka i orzeźwiająca sałatka. Idealna na grilla i spotkania z przyjaciółmi.
   LISTA SKŁADNIKÓW

ok. ½ kg arbuza,

1 opakowanie sera feta (200 g),

garść liści mięty ew. kilka listków bazylii,

Sos miodowo-cytrynowy:

2-3 łyżki miodu płynnego (lipowy, wielokwiatowy),

5-6 łyżek soku z cytryny,

ew. grubo i świeżo zmielony pieprz.

   PRZYGOTOWANIE

Arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do
dużej miski. Ser feta odsączyć na sicie i pokroić w troszkę mniejszą kostkę, niż arbuza, i dorzucić
do miski. Miętę i bazylię poszarpać na mniejsze kawałki i posypać zawartość miski. Delikatnie
wymieszać.
Do szklanki wycisnąć sok z cytryny i dodać miód. Mieszać do momentu, aż rozpuści się w
soku. Sosem polać zawartość miski i znowu delikatnie wymieszać. Oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem.