Autor przepisu: Grażyna
   LISTA SKŁADNIKÓW

ELEMENTY ŚNIADANIA (na 1 osobę):

• Garść szpinaku

• Garść mix sałat

• 5 jeżyn

• 5 malin

• 3 sztuki pomidorków koktajlowych

• ¼ małej bagietki

• ¼ owocu tropikalnego guava, ananas czy mango (opcjonalnie)

• 5-6 sztuk wątróbki drobiowej

• Rzeżucha na wierzch (może być rukiew wodna lub kiełki)

• Sos balsamiczny

• olej rydzowy do polania

• łyżeczka konfitur malinowych

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Dlaczego sałatka na śniadanie? Szybko i Zdrowo!
-Szpinak i sałata- źródło makro i mikroelementów i mózg wymiata!
-Wątróbka – źródło białka i witaminy A, sycąca i chrupka!
-Maliny, jeżyny –źródło antyoksydantów, co lubią chłopaki i dziewczyny!
-Pomidory –źródło likopenu, co ubarwia nam dzień w kolory!
-Olej rydzowy- źródło kwasów Omega-3, by układ krwionośny był jak nowy!

SPOSÓB WYKONANIA:
Wątróbkę podsmażyć (osolić bardzo delikatnie dopiero przed końcem smażenia) i dodać na końcu do niej łyżkę konfitury z malin. Garść szpinaku rozłożyć na talerzu, dodać mix sałat. Przemieszać ręką i polać olejem rydzowym. Pomidorki przekroić na połówki i położyć na sałacie. Wątróbkę wystudzić i położyć na sałacie. Bagietkę pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu obok sałaty. Tak samo z owocem egzotycznym. Na końcu dodać jeżyny i maliny. Polać wszystko sosem balsamicznym. Posypać rzeżuchą. Jest moc!. Szybko, Zdrowo i Sycąco. Love it!