Autor przepisu: Julianna
Miłośnicy pikantnych smaków z pewnością powinni przygotować w swojej kuchni ognisty krem z pomidorów. Duża ilość przypraw sprawi, że Twoje danie będzie miało niezapomniany charakter z pazurkiem!
   LISTA SKŁADNIKÓW

rosół wołowy Knorr – 1 kostka

pomidory z puszki 400 ml

cebula 2 szt.

tymianek 3 świeże gałązki (opcjonalnie suszony)

czosnek 2 ząbki

świeża bazylia

oliwa z oliwek 150 ml

koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

przyprawa harissa – 1 łyżeczka (lub zamiast:

1 mała papryczka chilli lub pieprz cayenne lub peperoncino)

szczypta cukru

bagietka lub bułka

parmezan

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na połowie oliwy.
Dodaj czosnek. Jak cebula się zrumieni, wlej litr wody i dodaj kostkę Knorr. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, a następnie koncentrat pomidorowy i harissę. Gotuj powoli ok. 15-20 minut. Bagietkę porwij na mniejsze kawałki, polej pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika (piecz aż grzanki zrobią się rumiane). Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zmiksuj całość blenderem i wlewaj na talerze. Dodaj upieczone grzanki i posyp startym parmezanem.
Ostrość kremu zależy od ilości harissy.
SMACZNEGO!