Autor przepisu: Piotr
   LISTA SKŁADNIKÓW

Napój:

Szklanka wody mineralnej

Kilka kostek lodu z pomarańczy

Sok z połowy cytryny

Świeże liście mięty

Sałatka:

Ok. 150 gram serka typu włoskiego

Odrobina mleka

1x pomarańcza

1x mandarynka

1x jabłko

1x brzoskwinia

1x paraguayo (zwane też „brzoskwinią Ufo” lub też „brzoskwinią Saturn”)

1x banan

Garść płatków migdałowych

Garść ziaren słonecznika

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Przepis na lekkie, szybkie i pełne witamin śniadanie jest bajecznie prosty, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Wymaga także jednego, opcjonalnego kroku: wieczorem do foremek do lodu wyciskamy świeżą pomarańczę – miąższ w foremce nie będzie stanowił problemu; doda smaku i witamin.

Serek typu włoskiego rozdrabniamy i mieszamy w miseczce z odrobiną mleka – osłabiamy tym samym jego dymny posmak. Obieramy mandarynkę, kroimy w kostkę jabłko, banana, brzoskwinię oraz paraguayo (zwane również „brzoskwinią UFO” – troszkę słodsza odmiana znanego nam dobrze owocu). Pokrojone owoce mieszamy z serkiem i całość posypujemy słonecznikiem i płatkami migdałowymi.

By dopełnić zdrowego porannego posiłku, do wysokiej szklanki wrzucamy kilka świeżych liści mięty, rozgniatając je odrobinę. Uzupełniamy szklankę wodą mineralną, po czym wyciskamy do niej sok z połowy cytryny. Jeśli udało nam się poprzedniego wieczoru zamrozić kilka kostek lodu z wyciśniętego soku z pomarańczy (wraz z miąższem), to dorzucamy je do szklanki.

Smacznego!