Autor przepisu: Roksana
   LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki na 7-8 szt

Mąka gryczana – 100 g

Ksylitol – 2 łyżki

jajko – 1 szt

kefir – 200 ml

soda oczyszczona – 1 łyżeczka

masło orzechowe – 1 łyżka

olej kokosowy ( do smażenia) – ok 2 łyżek

dodatkowo:

truskawki – ok 5 szt

gorzka czekolada 70% – ok 10 g

syrop z agawy ( lub miód) – 1 łyżka

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

1. Sypkie składniki łączymy razem ( mąka gryczana, soda oczyszczona, ksylitol)
2. Kefir i jajko mieszamy ze sobą ( lub chwilę miksujemy) do połączenia się składników.
3. Do kefirowo – jajecznej masy dodajemy wymieszane składniki sypkie i miksujemy wszystko na jednolitą masę.
4. Na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy przez chwilę.
5. Powstałą masę odstawiamy na 15-20 minut a następnie smażymy z niej pankejki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.
6. Przed jedzeniem dekorujemy truskawkami, gorzką czekoladą i syropem z agawy ( lub miodem).

Smacznego