Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Prosty i szybki przepis na pasztet warzywny bez mięsa. Idealny do kanapek! Koniecznie wypróbuj i zaskocz najbliższych.
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 kg selera (obranego),

2 duże cebule,

1 kostka margaryny palma lub masła,

4 ząbki czosnku,

1 szklanka wody,

2 kostki bulionu grzybowego

(ew. zamiast wody i kostek 2 szklanki wywaru

z suszonych grzybów),

1 szklanka bułki tartej,

6 jajek,

4 płaskie łyżki chrzanu,

1 płaska mała łyżeczka soli,

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

   PRZYGOTOWANIE

Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dolać wodę, dodać przyprawy, kostki grzybowe, rozdrobniony czosnek i margarynę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Wystudzić. Dodać jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek – natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Piec przez 1 1⁄2 godziny w temp. 180 st. C.