Autor przepisu: Piotr
Pozwól przenieść swoją kuchnię do prawdziwej góralskiej karczmy i przyrządź… moskole! To tradycyjne danie pochodzące z Podhala, czyli, innymi słowy, placki po góralsku. Jeśli podasz je z kurkami, uzyskasz intensywny, regionalny smak.
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 kg ziemniaków,

1 cebula,

2 jaja,

2 łyżki mąki ZŁOTY ŁAN,

sól, pieprz, majeranek,

sos: 1 serek kremowy,

1 cebula,

500 g kurek,

200 ml śmietany 18%,

200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku,

pęczek koperku,

sól, pieprz do smaku,

olej do smażenia NIEZBĘDNY,

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki i cebulę obierz oraz zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj jaja, mąkę, dopraw do smaku i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj placki wielkości patelni, smaż z obu stron na złoto. Posiekaj drobno cebulę. Kurki dokładnie oczyść i umyj (większe przekrój na pół). Na patelnię wlej łyżkę oleju, podsmaż boczek, dodaj cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj kurki, gotuj pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dodaj serek i zagotuj, by serek się roztopił. Śmietanę posól (uważaj, by się nie zwarzyła), wlej na patelnię. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Gotowy sos wykładaj na gorące placki ziemniaczane. Smacznego!