Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Risotto można przyrządzić na wiele różnych, ciekawych sposobów. Dziś prezentujemy kolejny: risotto z gruszkami i serem gorgonzola! Owocowa nutka przypomni Ci smak lata, a ser zapewni odpowiedni włoski klimat!
   LISTA SKŁADNIKÓW

bulion,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

1 seler naciowy,

oliwa do smażenia,

ryż do risotto (100 g/osobę),

3-4 gruszki,

100 g sera gorgonzola,

orzechy włoskie do dekoracji.

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Przygotować risotti in bianco.
Ugotować bulion (może być z kostki) i trzymać na wolnym ogniu.
Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno pokroić, usmażyć na bardzo małym ogniu
w dużej ilości oliwy – warzywa powinny stać się miękkie, ale nie skarmelizowane.
Po około 10 minutach dodać ryż do risotto – mniej więcej 100 g na osobę. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Do ryżu dodać kieliszek białego wina i, cały czas mieszając, czekać, aż wyparuje.
Następnie stopniowo dodać gorący bulion ciągle mieszając. Gruszki oraz ser gorgonzola pokroić
w drobną kostkę. Kiedy ryż zrobi się prawie al dente (po około 25 minutach), dodać gruszki i gorgonzolę.
Na koniec, przed podaniem, można dodać rozkruszone orzechy włoskie.