Autor przepisu: Przemek
Masz w kuchni dwie patelnie? Świetnie! Przygotuj risotto z kaszy na dwie ręce! Twoje kaszotto będzie w dwóch różnych smakach. Który z nich przypadnie Twoim kubkom smakowym do gustu najbardziej?
   LISTA SKŁADNIKÓW

szklanka kaszy jęczmiennej perłowej SONKO

kostka rosołowa drobiowa Winiary

2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz

cebula

2 łyżki oleju

garść grzybków suszonych

lub w sezonie bierzemy 2 świeże grzyby

szklanka startej dyni

2 łyżki masła

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Potrzebne będą dwie patelnie, ponieważ jednocześnie będziemy robić dwa różne kaszotta (stąd nazwa „na dwie ręce”). Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oliwy (po pół cebuli na każdą patelnię). Po minucie dodajemy po ½ szklanki kaszy jęczmiennej i chwilę smażymy. Na jedną z patelni dodajemy posiekane grzybki i tartą dynię. Przygotowujemy 2 szklanki bulionu z kostki drobiowej. Na każdą z patelni wlewamy stopniowo po szklance bulionu. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy aż kasza wchłonie bulion. Do kaszotta z grzybkami i dynią dodajemy masło i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do dania z drugiej patelni dodajemy koncentrat pomidorowy i łyżkę masła. Gotowe risotta z kaszy układamy na talerzu. Słodycz i aromat jednego idealnie współgra z kwaskiem pomidorów drugiego kaszotta.
SMACZNEGO!