Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Rękawiczki, szalik, płaszcz… Do kompletu przyda się coś, co rozgrzeje Cię od środka! Idealna będzie zatem orientalna herbata, która zawiera w sobie wiele ciekawych smaków i pewnością będzie towarzyszyć Ci podczas zimowych wieczorów.
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 szklanka mleka 3,2 % lub śmietanki do kawy 4,5 %,

kawałek imbiru (około 3 cm),

1 cytryna,

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,

2 łyżki liściastej herbaty Earl Grey,

1 łyżka herbaty angielskiej np. Cejlon,

3 główki gałki muszkatołowej,

1 łyżka gałki muszkatołowej w proszku,

4 łyżki cukru (w zależności od upodobań),

2 szklanki wody mineralnej lub filtrowanej.

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Na patelni podgrzać 2 łyżki cukru
i dodać do tego świeżo startą skórkę z cytryny.
Gdy się skarmelizuje, odłożyć na bok. Imbir pokroić w kosteczkę, a pozostałą cytrynę (bez skórki) w plasterki. Do garnka wlać wodę i dorzucić skarmelizowaną skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową, imbir i świeżo startą gałkę muszkatołową (z 3 główek). Wsypać 3 łyżki herbaty liściastej i dodać 2 łyżki cukru. Od momentu, kiedy zacznie wrzeć, gotować jeszcze przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Odstawić na moment pod przykryciem. Potem przecedzić przez sito i rozlać do 2 kubków lub filiżanek. Można posłodzić do smaku. Do każdego kubka dolać
co najmniej pół szklanki mleka. Jeśli herbata jest za mocna, dodać więcej mleka. Na wierzch zetrzeć gałkę muszkatołową (po 1 łyżeczce). Można także odstawić herbatę i poczekać, aż wszystkie składniki się wymieszają, a napój przejdzie smakiem mleka i przypraw, ale wówczas herbatę trzeba będzie podgrzać w mikrofalówce.