Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Podczas Wielkanocy smakować nam będzie jak nigdy. Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród wielkanocnych słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka. Taki sernik z pewnością zachwyci wszystkich naszych gości podczas wielkanocnego spotkania przy stole.
   LISTA SKŁADNIKÓW

• mąka – 300 gramów

• cukier puder – 1 łyżka

• Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów

• żółtka – 2 sztuki

• śmietana – 3 łyżki

• ser twarogowy – 1 kilogram

• Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów

• jajka – 6 sztuk

• cukier puder – 200 gramów

• olejek cytrynowy – 1 łyżeczka

• budyń śmietankowy – 2 łyżki

• cukier waniliowy – 1 opakowanie

   PRZYGOTOWANIE

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z mąki, cukru pudru, kostki do pieczenia Kasia, żółtek i śmietany zagnieść ciasto, rozwałkować i ułożyć w średniej wielkości, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą formie. Podpiec około 10 minut i zostawić w formie. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć.
2. Oddzielić żółtka od białek. Do masy Kasiowej dodawać żółtka, cały czas ucierając, aż masa będzie jednolita.
3. Do masy dodać ser, połączyć.
4. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i budyń, wszystko delikatnie wymieszać.
5. Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony placek, wyrównać. Piec w temp. 180°C przez godzinę.