Autor przepisu: Monika
   LISTA SKŁADNIKÓW

—> Poczujcie już ten zapach. Mmmm O TAK!

* 1 szklanka mąki (zawiera cenne witaminy z grupy B- jeżeli chcecie bez glutenu- może być mąka ryżowa)

* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (odkwasza organizm, a i będzie puszyście)

* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*1-2 jajka (wspaniałe źródło aminokwasów i pożytecznych tłuszczów)

*1 szklanka maślanki lub kefiru (idealny napój dla naszych jelit), ewentualnie mleka, może być także roślinne

* 1 łyżka brązowego cukru nierafinowanego (może być stewia lub ksylitol, erytytol, aby było zdrowiej)

*Do smaku najlepiej świeże owoce sezonowe, może być babcina konfitura czy lekki serek homogenizowany

Dla chętnych: coś aromatycznego ekstrakt z laski wanilii (pozytwnie napędza), cynamon (doskonale pobudza), kakao (źródło antyoksydantów), kardamon (podnosi ciśnienie)

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

—> WYKONANIE? To Proste! Raz, Dwa, Trzy i gotowe!
1. Białko/a ubijamy na sztywno ( w wersji dla leniwych można dodać całe jajka, ale placuszki będą mniej puszyste dobrze jest mieć trzepaczkę do jajek do mieszania)
2. W innym naczyniu mieszamy najpierw sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy żółtko i maślankę/kefir. Mieszamy
3. Dodajemy do wymieszanych składników białko, delikatnie mieszając, aby nie utracić puszystości.
4. Placuszki smażyć na patelni, najlepiej na oleju kokosowym. (Aby nie dodawać zbyt dużej ilości tłuszczu, można dodać łyżeczkę leju wcześniej, ale wtedy nie dodawać już nic na patelnię).
5. Można na wierzch ciepłych placków położyć łyżeczkę masła i poczekać aż się rozpuści :). Smak dzieciństwa!

Dzień zaczęty takimi placuszkami na pewno będzie udany. Pięknego dnia i Smacznego! :*