Autor przepisu: Ewelina
   LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki:

– 2 szklanka mąki pełnoziarnistej

– 2 jajka

– 1 ½ szklanki mleka

– 75g masła

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/3 szklanki cukru pudru

– 2 garście świeżych liści szpinaku (ok. 70g)

– szczypta soli

Dodatki – wedle uznania:

-borówki, truskawki i inne świeże owoce

– dżem truskawkowy lub jogurt

– do posypania cukier puder lub do polania syrop klonowy

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Umyte i osuszone liście szpinaku rozdrabniamy przy użyciu blendera na gładką masę.
Przesiewamy razem wszystkie sypkie produkty: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz szczyptę soli.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z mlekiem oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
Z białek ubijamy puszystą pianę.
Do mąki oraz reszty przygotowanych składników wlewamy stopniowo mleko z żółtkami jaj ciągle miksując. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy szpinak oraz białka w postaci sztywnej piany – całość delikatnie mieszamy łyżką.
Okrągłe placuszki smażymy na suchej patelni ok. 1-2 min z każdej strony. Naleśnika przewracamy, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza , a brzegi mają rumiany kolor.
Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami – na zdrowy początek dnia, najlepiej ze świeżymi owocami!
SMACZNEGO!