Autor przepisu: Agata Moryson
   LISTA SKŁADNIKÓW

2 pszenne lub pełnoziarniste placki tortilla

400 g wędzonej makreli

100 g serka śmietankowego typu feta

4 listki zielonej sałaty

1/2 zielonego ogórka

1 średniej wielkości pomidor

1/2 cebuli

kilka listków świeżej bazylii

kilka gałązek świeżego tymianku

2 plasterki cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)

1 łyżka soku z cytryny

1 mała papryczka chilli

1 ząbek czosnku

kilka kropel sosu tabasco

grubo mielony czarny pieprz

przyprawy: sól, pieprz do smaku

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka, ogórka na plasterki, pomidora na pół plasterki. Plastry cytryny pokroić na ćwiartki.
Papryczkę drobno posiekać, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Makrelę obrać ze skóry, pozbyć się ości. Wymieszać z drobno posiekaną papryczką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.
Składanie wrapa
Placek posmarować połową serka, na jednym z brzegów ułożyć dwa liście sałaty, na to wyłożyć makrelę, następnie ogórek, pomidor, cebulę oraz pokrojoną cytrynę. Całość przyprawić grubo mielonym pieprzem oraz kilkoma listkami bazylii i tymianku. Zwijać ciasto chowając brzegi placka do środka.
Wrapa można przekroić na pół lub pokroić na plastry grubości około 2 cm.
Można podawać z ulubionym sosem, choć najlepiej smakują same – są dobrze przyprawione, wyraziste w smaku i bardzo smaczne.