Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl

Śniadaniowe wrapy z wędzoną makrelą, świeżymi ziołami i warzywami

(wszystkie)
Autor przepisu: Agata Moryson
   LISTA SKŁADNIKOW

2 pszenne lub pełnoziarniste placki tortilla
400 g wędzonej makreli
100 g serka śmietankowego typu feta
4 listki zielonej sałaty
1/2 zielonego ogórka
1 średniej wielkości pomidor
1/2 cebuli
kilka listków świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego tymianku
2 plasterki cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
1 łyżka soku z cytryny
1 mała papryczka chilli
1 ząbek czosnku
kilka kropel sosu tabasco
grubo mielony czarny pieprz
przyprawy: sól, pieprz do smaku

   PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka, ogórka na plasterki, pomidora na pół plasterki. Plastry cytryny pokroić na ćwiartki.
Papryczkę drobno posiekać, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Makrelę obrać ze skóry, pozbyć się ości. Wymieszać z drobno posiekaną papryczką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.
Składanie wrapa
Placek posmarować połową serka, na jednym z brzegów ułożyć dwa liście sałaty, na to wyłożyć makrelę, następnie ogórek, pomidor, cebulę oraz pokrojoną cytrynę. Całość przyprawić grubo mielonym pieprzem oraz kilkoma listkami bazylii i tymianku. Zwijać ciasto chowając brzegi placka do środka.
Wrapa można przekroić na pół lub pokroić na plastry grubości około 2 cm.
Można podawać z ulubionym sosem, choć najlepiej smakują same – są dobrze przyprawione, wyraziste w smaku i bardzo smaczne.


Doskonałe promocje w dniach 07.11- 20.11.2019 r.
Rogalik
Sledz
Mleko
Promocje dostępne w wybranych sklepach abc. Oferta ważna do wyczerpania zapasów.
Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl