Autor przepisu: Łucja
   LISTA SKŁADNIKÓW

1/2 świeżych ogórków

5 ząbków czosnku

5 szalotek

kieliszek wytrawnego białego wina

2 szklanki mleka

szklanka jogurtu

skórka i sok z 1/2 cytryny

sól .pieprz

2 łyżki drobno pokrojonego koperku

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Kiedy nastaną upały warto się ochłodzić.Śniadanie które jest sycące i zdrowe dla dorosłych i dzieci.Nic tak dobrze nie zaspokoi apetytu i nie ugasi pragnienia jak chłodnik.Budzisz się rano spocona a tu taki zastrzyk witamin i ochłody.

Wykonanie
Czosnek obrać rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli.Szalotki obrać,rozetrzeć,dodać do pasty czosnkowej.Wino,mleko i jogurt ubić w garnku i połączyć z pastą czosnkowo-cebulową .Ogórki umyć,obrać,jeden pokroić w cienkie plastry.Pozostałe zetrzeć na tarce i włożyć do kremu .Dodać startą skórkę i sok z cytryny.Przyprawić solą i pieprzem.Chłodnik rozlać do salaterek.Przybrać plastrami ogórka i posypać koperkiem,Wstawić do lodówki.