Autor przepisu: Marta Klimczak
   LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki:

0,5 kg batatów

3 średniej wielkości marchewki

1 łyżka oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

0,75l bulionu warzywnego Winiary

Serek pleśniowy typu lazur

Do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, prażone płatki migdałowe

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Bataty obrać i pokroić w niewielką kostkę. Podobnie postąpić z marchewką. Bataty i marchewkę dorzucić do cebuli i czosnku – smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Następnie całość zalać bulionem warzywnym Winiary i gotować ok. 15 min. Kiedy bataty będą miękkie zmiksować na krem. Na końcu dodać pokrojony ser lazur i mieszać do czasu aż ser się roztopi. Do smaku doprawić solą, pieprzem, odrobiną curry i kurkumą. Podawać posypany prażonymi płatkami migdałowymi.