Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Jeżeli chcemy przełamać schemat tradycyjnych wypieków wielkanocnych, możemy sięgnąć po przepis na oryginalne ciasto… cytrynowe. Przygotujemy je, mieszając składniki, aż do uzyskania puszystej masy. Ekstrakt z wanilii możemy zastąpić ekstraktem migdałowym lub cytrynowym. Jeżeli chcemy wzmocnić kwaśny posmak ciasta – wybierzmy ten ostatni. Pamiętajmy, by dokładnie natłuścić formę przed umieszczeniem w niej gotowej masy, dzięki czemu nie przywrze ona do brzegów (do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się tortownica). Do przyrządzenia kremu będzie potrzebna roztopiona czekolada – biała, mleczna lub gorzka. Kiedy ciasto już ostygnie, polejmy je z wierzchu. Na koniec stwórzmy dowolny świąteczny kształt z płatków kukurydzianych obtoczonych w czekoladzie, skórki ze sparzonej cytryny i pomarańczy oraz borówek. Te ostatnie możemy także zastąpić malinami lub czarnymi porzeczkami. Dodajmy wielkanocną dekorację w formie słodyczy w kształcie jajek. Smacznego!
   LISTA SKŁADNIKÓW

• Kostka do pieczenia Kasia – 225 gramów

• drobny cukier – 200 gramów

• mąka pszenna – 225 gramów

• jajko – 4 sztuki

• ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

• proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

• biała czekolada – 100 gramów

• płatki kukurydziane – 65 gramów

• borówka amerykańska – 100 gramów

• skórka z cytryny – 1 sztuka

• wiórki z białej czekolady – 20 gramów

• jajeczka czekoladowe kolorowe – 1 opakowanie

• wielkanocne kurczaczki – 1 opakowanie

• borówka amerykańska – 100 gramów

   PRZYGOTOWANIE

1. Natłuść formę i oprósz mąką.
2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
3. Dodaj borówki.
4. Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
5. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
6. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
7. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady.
8. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami.
9. Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.