Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Głęboka w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach… czekolada! Doskonała na każdą okazję, świetnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole - w postaci czekoladowego ciasta. Proste w przygotowaniu, z pewnością podbije serca wszystkich domowników.
   LISTA SKŁADNIKÓW

• Kostka do pieczenia Kasia – 140 gramów

• drobny cukier do wypieków – 250 gramów

• jajka – 2 sztuki

• ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

• mąka – 220 gramów

• kakao – 60 gramów

• śmietanka – 200 mililitrów

• proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

• soda oczyszczona – 0.75 łyżeczki

• mleczna czekolada – 100 gramów

• płatki kukurydziane – 65 gramów

• mleczna czekolada – 95 gramów

• różne czekoladki z bombonierki – 125 gramów

• czekoladowe jajeczka

• wiórki z białej czekolady – 20 gramów

   PRZYGOTOWANIE

1. Natłuść formę i oprósz mąką.
2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.
3. Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
4. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
5. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
6. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
7. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.