Autor przepisu: Jan
   LISTA SKŁADNIKÓW

Soczewica z puszki 240 g

1 bakłażan pokrojony w plastry

2 łyżki oliwy

2 pory pokrojone w krążki

pęczek selera naciowego

2 ząbki czosnku

1 żółta papryka

puszka pomidorów krojonych

5 łyżek białego wytrawnego wina

2 łyżki przecieru z pomidorów

puszka fasoli czerwonej

300 ml jogurtu naturalnego

2 jajka

10 dag sera żółtego

pieprz kolorowy

przyprawy-majeranek,przyprawa do fasoli,garam masali

świeża bazylia

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Masz ochotę na coś wyjątkowego? Zrób zapiekankę warzywną o hipnotyzującym aromacie.Rodzinne śniadanie przy jednym stole.Pracujesz ciężko,to zapiekanka doda ci sił na cały dzień.Jest zdrowa i pożywna.
Wykonanie
Soczewicę ugotować 30 minut,odcedzić,spłukać i odstawić.Ugotować plastry bakłażana wkładając je do wrzątku na 2 min.
Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić pory,,posiekany seler naciowy,czosnek i pokrojoną paprykę.Po 5 min .dodać ugotowaną soczewicę.pomidory z puszki,wino,przecier,fasolę z puszki,.Doprawić do smaku..Gotować na wolnym ogniu ok.10 min.
Do żaroodpornego naczynia nałożyć połowę warzywnej mieszanki i przykryć warstwą plastrów bakłażana.Powtórzyć to jeszcze raz
Zmieszać jogurt z jajkami.polać zapiekankę z wierzchu i posypać serem żółtym.Piec w tem ,180 st.C przez 40 minut.Wyjąć i udekorować