Autor przepisu: Sieć Sklepów abc
Zupy krem słyną z aksamitnej konsystencji oraz delikatności. Można przygotowywać je z szerokiego wachlarza warzyw i przypraw. Krem z pieczonego czosnku i ziemniaków będzie prawdziwą przyjemnością dla Twojego podniebienia. Zapewnij sobie chwilę smacznej rozkoszy!
   LISTA SKŁADNIKÓW

2 główki czosnku polskiego,

1 duża cebula,

4 ziemniaki,

600 ml bulionu drobiowego,

garść zielonej pietruszki,

oliwa z oliwek.

   ZDJĘCIA
   PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Z obu główek czosnku odciąć ogonki, polać je
łyżeczką oliwy i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez około 40 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę oliwy i dorzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić na małym ogniu.
Do cebuli wycisnąć upieczony czosnek. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem,
smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml). Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, wszystko posypać natką pietruszki i doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zdjąć z gazu i trzymać jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, by składniki ładnie „doszły”, a aromaty się połączyły. Przełożyć wszystko do garnka litrowego i stopniowo zmiksować, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml). Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przełożyć na talerz, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami zrobionymi własnoręcznie.