Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Zbliża się Sylwester! Na imprezę ze znajomymi najlepiej sprawdzają się chrupiące przekąski. Ale czy muszą być one niezdrowe? Nie! Możesz samodzielnie przygotować zdrowe i wspaniale przyprawione chipsy, które na pewno zostaną schrupane w mgnieniu oka!
   LISTA SKŁADNIKÓW

Składniki:

1 opakowanie jarmużu
1/4 białej kapusty
1/4 szklanki oleju rzepakowego
sól
pieprz
słodka lub ostra papryka
kminek mielony

1 porcja zawiera około 50 kcal
Sos:

100g jogurtu typu greckiego
100g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
curry

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 15 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Jarmuż i kapustę dokładnie umyj i dobrze wysusz. Z liści starannie usuń grube łodygi i pokrój je na mniejsze części. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i obtocz w nim liście jarmużu i kapusty. Następnie ułóż na wyłożonej papierem blasze. Piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 150-160⁰.

Gdy chipsy po dotknięciu zaczną szeleścić, będą gotowe.

Sos:
Jogurt typu greckiego połącz z jogurtem naturalnym. Dodaj przyprawy, dobrze wymieszaj i gotowe!