Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Coś dla wegan!
   LISTA SKŁADNIKÓW

Ciasto :
75g mąki ryżowej
150g skrobi ziemniaczanej
50g lnu mielonego
200ml gorącej wody (ale nie wrzącej)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,54 łyżeczki masła
0,25 kg pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie Kaloryczność: 1 pieróg to ok. 70kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie:

1. Mąkę ryżową mieszamy z mąką ziemniaczaną, lnem mielonym i solą.
2. Dodajemy wodę (małym strumieniem) oraz olej.
3. Wyrabiamy ręcznie ciasto.
4. Ciasto wyrabiamy, aby było sprężyste i gładkie.
5. Blat oprószamy delikatnie mąką.
6. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka.
7. Na każde kółko nakładamy farsz.
8. Formujemy pierogi i gotujemy je we wrzącej lekko osolonej wodzie.

Farsz:
1. Kiszoną kapustę szatkujemy nożem.
2. Zalewamy w garnku zimną wodą i dodajemy pół łyżeczki masła.
3. Gotujemy ok.20 minut.
4. Rozgrzewamy olej.
5. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i szklimy
6. Pieczarki drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
7. Kapustę mieszamy z pieczarkami.
8. Tak przygotowany farsz nakładamy na pierogi.