Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Grzyby na grilla? Dlaczego nie! Wypróbuj pyszne danie z boczniaków! Zaskocz znajomych nietypowymi grzybami w sosie BBQ!
   LISTA SKŁADNIKÓW

250g boczniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ketchupu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu pszczelego
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
ostra papryka
słodka papryka

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja zawiera około 93 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.
3. Do cebuli i czosnku dodać przyprawy i całość dobrze wymieszać.
4. Następnie dodać ketchup, ocet, musztardę, miód i sos sojowy.
5. Całość gotować ok. 15-20 min na małym ogniu, cały czas mieszając.
6. W ostudzonym sosie dobrze obtoczyć boczniaki i ułożyć na rozgrzanym grillu.