Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
   LISTA SKŁADNIKÓW

2 szklanki mąki pszennej
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki ksylitolu
2 jajka

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 babeczka to: 235 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, ksylitol).
2. Jajka miksujemy z mlekiem.
3. Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do suchych składników.
4. Masło roztapiamy w garnku i studzimy.
5. Wszystkie składniki razem łączymy i mieszamy ciasto.
6. Ciasto nakładamy do papierowych foremek i umieszczamy na blasze do pieczenia muffinek.
7. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 190⁰C