Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Ryby są niezbędne dla naszego zdrowia. Warto o nich pamiętać w naszej diecie. Można wybierać spośród wielu gatunków i rodzajów ryb dostępnych na rynku.
   LISTA SKŁADNIKÓW

100g mrożonego filetu z dorsza
100g liści szpinaku
1/4 średniej cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
200g ziemniaków
Przyprawy: czosnek, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, sok z cytryny

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja zawiera około 308 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć umyte liście szpinaku. Filet rozmrozić i skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz plasterkami czosnku. Rybę ułożyć na szpinaku i przykryć plasterkami cebuli. Na koniec polać olejem i przykryć naczynie.
Wstawić do pieca na 20-25 min. Piec w temperaturze 180⁰.
Ziemniaki ugotować i podać do upieczonej ryby.

Smacznego!