Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Granola (przepis na 4 porcje)
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich
6 suszonych moreli
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
2 łyżki orzechów laskowych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika
1 łyżka pestek dyni
2 łyżki miodu
cynamon

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie Kaloryczność 1 porcji to ok. 308 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Morele, migdały i orzechy kroimy na mniejsze części.
2. Siemię lniane zalewamy na chwilę wrzątkiem, następnie odsączamy.
3. Mieszamy płatki owsiane i żytnie z wszystkimi pozostałymi sypkimi składnikami.
4. Do mieszanki dodajemy miód oraz cynamon i dobrze mieszamy.
5. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170⁰C
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
7. Granolę wsypujemy na blachę i równomiernie rozprowadzamy.
8. Pieczemy ok. 20-30 minut.
9. Gdy granola przestygnie, będzie gotowa.