Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Sezon na szparagi trwa w najlepsze! Są idealne na grilla! Posiadają witaminy i składniki mineralne!
   LISTA SKŁADNIKÓW

Szparagi:
120 g szparagów
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
cytryna
Mięso:
150 g piersi z indyka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
natka pietruszki
lubczyk

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja zawiera około 321 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Szparagi umyć i usunąć twarde końcówki.
2. W misce wymieszać olej z musztardą.
3. Do marynaty dodać sól, pieprz i sok z cytryny.
4. Powstałą marynatą posmarować dokładnie szparagi i nabić je wzdłuż na patyczki do szaszłyków.
5. Tak przygotowane szparagi przygotować na grillu (pamiętając, aby często je przekładać).

Mięso.
1. Filet umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem.
2. Mięso pokroić na mniejsze kawałki.
3. W misce wymieszać olej z musztardą oraz czosnkiem (przeciśniętym przez praskę).
4. Natkę pietruszki i lubczyk mocno posiekać i dodać do marynaty. Całość doprawić solą i pieprzem.
5. Marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
6. Mięso ułożyć na rozgrzanym grillu (warto pamiętać, że mięso przed ułożeniem na grillu powinno mieć temperaturę pokojową).