Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
W Dniu Kobiet chcemy podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na kokosowe kuleczki jaglane. To zdrowa alternatywa dla słodyczy. Polecamy!
   LISTA SKŁADNIKÓW

200 g (1 szklanka) nieugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 szklanki mleka ryżowego
2 średnie banany
100g wiórków kokosowych
2-3 krople aromatu waniliowego

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 kulka zawiera około 64 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą.
2. Do garnka wsypać przepłukaną kaszę, wlać mleko, wodę, zamieszać i gotować na małym ogniu do chwili gdy cały płyn zostanie wchłonięty (uwaga, warto raz po raz mieszać, aby nie przypalić kaszy).
3. Do ugotowanej kaszy dodać połowę wiórków kokosowych, wymieszać.
4. Kaszę ostudzić.
5. Ostudzoną kaszę zmiksować z bananami i aromatem waniliowym.
6. Uformować kuleczki i każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych.
7. Tak przygotowane kulki wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego.