Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl

Kolorowa zupa z kaszą

Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Gdy letnie słońce powoli przestaje odpowiednio przygrzewać, a na horyzoncie widać już oznaki nadchodzącej ponurej jesieni, należy znaleźć inny sposób na rozgrzanie organizmu. Wówczas świetnym pomysłem na obiad jest zupa ze świeżych warzyw, które same w sobie są również wspomnieniem ciepłego lata! Gdy do kolorowej, warzywnej zupy dodasz kaszę pęczak, powstanie pożywny i sycący posiłek, który na pewno zasmakuje całej rodzinie!
   LISTA SKŁADNIKOW

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1/2 kalafiora

150g fasolki szparagowej

3 średnie ziemniaki

1 duża papryka

100g kaszy jęczmiennej pęczak

50g czerwonej soczewicy

sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, tymianek, słodka papryka

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 247
Białka 20g
Tłuszcze 5g
Węglowodany 34g
   PRZYGOTOWANIE

Gdy smażona na oleju cebula zeszkli się, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dolej do naczynia wodę i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda zagotuje się, dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, świeżą fasolkę oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Należy pamiętać, by wcześniej starannie usunąć z niej gniazda nasienne, które nie nadają się do spożycia. Następnie wrzuć do garnka kaszę i soczewicę. Gotuj wywar z warzyw tak długo, aż kasza stanie się miękka. Nie zapomnij o dodaniu kalafiora (rozdzielonego na małe gałązki) krótko przed końcem gotowania. Kalafior ugotowany al dente i będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia oraz urozmaicał konsystencję potrawy. Dopraw zupę pieprzem, solą, ziołami i słodką papryką według własnego uznania. Smacznego!

Jedna porcja zawiera 247kcal.


Doskonałe promocje w dniach 10.10.-23.10.2019 r.
Primo
Lisner
Ketchup
Promocje dostępne w wybranych sklepach abc. Oferta ważna do wyczerpania zapasów.
Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl