Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Przepis dla wszystkich, którzy kochają owoce morza!
   LISTA SKŁADNIKÓW

250 g obranych mniejszych krewetek
100 ml śmietanki 12%
1/2 puszki mleka kokosowego
7 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
świeża kolendra
kurkuma – szczypta
curry – 1/2 łyżeczki
słodka papryka – 1/2 łyżeczki
imbir
sól
pieprz

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 238 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Na patelni rozgrzewamy olej.
2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię.
3. Dodajemy do czosnku starty imbir (ok. 1 łyżeczki).
4. Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki i dorzucamy na patelnię.
5. Dodajemy curry, słodką paprykę, szczyptę kurkumy. Mieszamy.
6. Wrzucamy na patelnię krewetki i smażymy przez chwilę.
7. Wlewamy śmietankę i mleko kokosowe.
8. Ciągle mieszając czekamy, aż trochę odparuje.
9. Gotowe curry podajemy z ugotowanym ryżem i przyozdabiamy świeżą kolendrą.