Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Dietetyczne Muffinki z jogurtu naturalnego! Szybkie i pyszne, przepis na 12 babeczek.
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 łyżek syropu z agawy
1 szklanka borówek amerykańskich

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 babeczka – 209 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Mąkę przesiewamy przez sito.
2. Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki suche mieszamy razem.
3. Do jogurtu dodajemy jajka, olej, syrop z agawy. Mieszamy wszystkie składniki mokre.
4. Łączymy składniki i delikatnie mieszamy całość – nie za długo.
5. Na koniec dosypujemy do masy umyte borówki.
6. Formę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami.
7. Do każdej papierowej foremki wlewamy porcję ciasta, do 2/3 wysokości.
8. Babeczki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180⁰C.