Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl

Ostre czosnkowe wege burgery

Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Burgery bez mięsa? Ależ tak! Przygotuj wege przekąskę na grillu.
   LISTA SKŁADNIKOW

1 puszka ciecierzycy
1 woreczek kaszy jaglanej
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
chilli
słodka papryka
kilka kropel soku z cytryny

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie Kaloryczność samego burgera to ok. 89 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
3. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
4. Do dużej miski wsypać ciecierzycę, ugotowaną kaszę jaglaną, dodać cebulę i czosnek.
5. Całość wymieszać, dodać mąkę, sos sojowy, olej, kilka kropel soku z cytryny
i wszystkie przyprawy.
6. Blenderem zmiksować masę na burgery. Nie róbmy tego dokładnie, dobrze jeśli zostaną wyczuwalne kawałki np. ciecierzycy. Można dodać garść szpinaku.
7. Czystymi dłońmi uformować burgery o średnicy 7-9 cm.
8. Gotowe burgery warto ułożyć na aluminiowych tackach i w ten sposób grillować.
9. Burgera możemy podać w bułce z dodatkiem sałaty, kiszonego ogórka i sosu jogurtowego z koperkiem albo na talerzu w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw.


Doskonałe promocje w dniach 21.11- 04.12.2019 r.
Smakowita
Nestle
Nescafe
Promocje dostępne w wybranych sklepach abc. Oferta ważna do wyczerpania zapasów.
Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl