Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
   LISTA SKŁADNIKÓW

550g mąki
4 żółtka
50g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder
dżem owocowy lub marmolada

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie dzisiaj to nie jest ważne ;)
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku.
2. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, żółtkami i oliwą.
3. Wszystkie przygotowane składniki razem mieszamy.
4. Wyrabiamy ciasto.
5. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy i szklanką wykrawamy krążki.
7. Gotowe krążki zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
8. Rozgrzewamy olej i wrzucamy krążki.
9. Smażymy najpierw z jednej i następnie z drugiej strony.
10. Gotowe pączki nadziewamy dżemem i oprószamy cukrem pudrem.