Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Przepyszne danie wegetariańskie bogate w intensywny kolor, a przede wszystkim składniki odżywcze!
   LISTA SKŁADNIKÓW

4 papryki (najlepiej czerwone)
1 woreczek ryżu
2-3 szklanki bulionu (warzywnego w wersji wege dania lub zwykłego)
1 średnia cebula
3-4 łyżki oleju
4 plasterki żółtego sera
4-5 suszonych pomidorów
bazylia (najlepiej świeża)
sól
pieprz

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 papryka - ok. 325kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Cebulę kroimy w kosteczkę.
2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy.
3. Do cebuli dodajemy ryż, chwilę mieszamy i czekamy aż się zeszkli.
4. Ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, do chwili gdy ryż będzie gotowy.
5. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory.
6. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i bazylią.
7. Dodajemy pokrojony żółty ser, mieszamy i przekładamy masę do przygotowanych papryk.
(z papryki odcinamy wcześniej “kapelusze” i usuwamy gniazda nasienne).
8. Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym .
9. Na dno naczynia wlewamy troszkę wody.
10. Pieczemy około 30 minut, w temperaturze 180⁰C.