Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Masło, ser, pomidor… Masło, ser, pomidor… Jeśli Twojej rodzinie znudziła się klasyczna postać kanapki, zaserwuj na kolację własnoręcznie przygotowaną pomidorową pastę! Będzie ona świetnym urozmaiceniem i doskonałym dodatkiem do chleba lub świeżych bułeczek.
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 duży pomidor

100g pestek słonecznika łuskanych

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

3-4 łyżki oleju rzepakowego do pasty

Oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 100
Białka 10g
Tłuszcze 12g
Węglowodany 32g
   PRZYGOTOWANIE

Łuskane pestki słonecznika zalej wodą i odstaw na całą noc, by napęczniały. Następnie usmaż na patelni cebulę tak, by się zeszkliła. Po chwili dodaj do niej czosnek. Obierz pomidora ze skórki (jeśli wyparzysz go wrzątkiem, skórka zejdzie łatwo i szybko). Po przekrojeniu wydrąż z niego pestki, które mogłyby nadać paście niepotrzebnego, gorzkiego posmaku. Wrzuć do miksera wszystkie składniki i dodaj do nich niezbędne przyprawy oraz olej rzepakowy. Zmiksuj całość. Gotowe!

Jedna porcja zawiera 98kcal.