Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Wakacyjna zupa z sezonowych warzyw, smaczna i zdrowa, idealna na letnie obiady.
   LISTA SKŁADNIKÓW

200g fasolki szparagowej
1 mały kalafior
1/2 dużego pęczka koperku
1 średnia cebula
1 mała marchew
1 l bulionu
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja – 235 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. W garnku rozgrzewamy olej.
2. Na oleju szklimy pokrojoną wcześniej cebulę.
3. Do cebuli dodajemy obraną i pokrojoną w małe kawałki marchew oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
4. Warzywa zalewamy gorącym bulionem.
5. Do zupy dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki fasolkę. Całość gotujemy.
6. Pod koniec gotowania, gdy warzywa zmiękną dodajemy obrany i rozdzielony na małe kawałki kalafior i dużo posiekanego koperku.
7. Gotujemy jeszcze tylko kila minut, aby nie rozgotować kalafiora. Powinien być delikatnie chrupiący.
8. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.