Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Przepis na ok. 8 sztuk dietetycznych tortilli. Idealna przekąska do Lunchboxa!
   LISTA SKŁADNIKÓW

Tortilla:
1 szklanka maki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
150 ml gorącej, przegotowanej wody
szczypta soli
Nadzienie:
150g łososia wędzonego (w plastrach)
100g naturalnego serka śmietankowego
koperek
kilka listków sałaty rzymskiej
Sałatka:
50g rukoli
50g roszponki
3 łyżki olej lnianego
2 łyżki słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja zawiera około 251 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Tortille:
1. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać sól i dolać gorącą wodę. Dodać olej i ciasto wymieszać łyżką.
2. Następnie ciasto zagnieść rękami.
3. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 15 minut.
4. Gdy ciasto odpocznie podzielić je na 8 części, uformować kulki.
5. Każdą kilkę rozwałkować na placek o wielkości dużego talerza.
6. Tortille upiec na patelni (bez tłuszczu), nie za długo, aby placki nie były zbyt kruche.
7. Gotowe placki smarujemy na środku serkiem, przykrywamy liśćmi sałaty i plastrami wędzonego łososia. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
8. Placki zwijamy.
9. Gotowe tortille warto przekroić po skosie, dzięki czemu będą się apetycznie prezentować.
Sałata:
1. Liście rukoli i roszponki umyć i osuszyć.
2. Na suchej patelni uprażyć pestki. Należy cały czas poruszać patelnią, aby nie spalić nasion.
3. Liście polać olejem, doprawić solą i pieprzem.
4. Na koniec sałatę posypać uprażonymi pestkami.